Massage vs Stress

Massage is één van de veiligste en meest effectieve ondersteunende therapieën ooit. Door de specifieke massagetechniek ontstaat er een totale ontspanning van body and mind.

Het lichaam maakt tijdens een massage o.a. serotonine en oxytocine aan, deze hormonen verlagen de aanmaak van adrenaline en cortisol. Je merkt dat al tijdens je massage. Het fysieke lichaam heeft langer tijd nodig om te ontspannen, maar tijdens en nog lang na je massage zal je merken dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam in werking is gezet. Je energetisch lichaam gaat weer stromen, het heft blokkades op. Het drinken van water is essentieel voor een gezond lichaam. Het zorgt ervoor dat onze organen goed kunnen werken. Vrijgekomen afvalstoffen worden via de natuurlijke weg afgevoerd. Een holistische massage levert een positieve bijdrage aan ons afweersysteem, hierdoor ben je beter bestand tegen invloeden van buitenaf en minder gevoelig voor stress. Bovendien is deze Wellness for body and mind niet alleen heel gezond, het is ook nog eens puur genieten… Maar een massage geeft je ook meer zelfvertrouwen. Wanneer je onzeker bent over je lichaam is aanraken wat vreemd, maar zoals met alles is aanraken een oefening om je zelfvertrouwen te sterken, hoe vaker je je laat masseren hoe gemakkelijker het wordt. 

Mentale of emotionele stress heeft een grote invloed op ons algemeen welzijn. Door stress wordt er adrenaline aangemaakt vanuit dopamine, adrenaline hebben we nodig om te vluchten of te vechten. Bij langdurige stress wordt er cortisol aangemaakt om te overleven, dit ondermijnt ons afweersysteem, zo kunnen er serieuze gezondheidsklachten ontstaan, het haalt op de lange termijn veel energie uit ons lichaam, hier komt vaak de fysieke moeheid vandaan. Ook slecht slapen, een verminderd libido en gewichtstoename, vooral in de buikstreek kan je toeschrijven aan stress, het stresshormoon cortisol slaat namelijk vet op om te overleven. Hierbij horen ook rugklachten, hoofdpijn en verandering van de bloeddruk. Doordat het “stresshormoon” cortisol daalt tijdens en na een ontspanningsmassage en er endorfine, serotonine en dopamine wordt aangemaakt, draagt dit bij aan herstel. De oorzaak van de stress moet wel opgelost worden, kan je dit niet zelf schakel dan professionele hulp in.